Сливенският митрополит Йоаникий си отиде два месеца преди да навърши 85 години. Снимка Архив Черноморие-бг

Сливенският митрополит Йоаникий си отиде два месеца преди да навърши 85 години. Снимка Архив Черноморие-бг

Почина Сливенският митрополит Йоаникий. Той напусна този свят два месеца преди да навърши 85 години (роден е на  2 март 1939 г. със светското Иван Георгиев Неделчев). Новината пред "Черноморие" потвърди Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит. Дядо Йоаникий е издъхнал днес. Според каноните на Българската Православна църква Епархийския съвет на Сливенската митрополия ще изпрати писмо до Светия синод за кончината на Йоаникий. На свое заседание Светият синод ще определи и датата, на която ще бъде извършено опелото и погребението на висшия духовник. Митрополит Йоаникий ще бъде погребан в двора на катедралния храм в Сливен, където почиват неговите предшественици.

"С дълбока тъга узнах вестта за кончината на нашия владика, сливенският митрополит Иоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Загубихме изключително ерудиран човек, чиито думи лекуваха душите на хората. Загубихме своя духовен пастир, за когото тъжим. Но той вече седи отдясно на Бога. И вярвам, че ще продължи да е духом с нас! Вечна му памет!", написа кметът на Бургас Димитър Николов.

Бургас и областта са част от Сливенската епархия. В продължение на десетилетия владиката редовно служеше на големите християнски празници в Бургас и вземаше участие в ритуалите на Богоявление по спасяване на Светия кръсти  водосветите за освещаване на бойните знамена.

През последните няколко години, заради здравословни причини, митрополит Йоаникий се бе оттеглил от активна служба. Неговите задължения пое избрания за Агатополски епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец".

След кончината на Сливенския митрополит, Светият синод ще определи кой временно ще поеме управлението на Митрополията до избор на нов митрополит.

Духовният път на Иван Георгиев Неделчев започва през есента на 1953 г., когата записва да учи в Софийската духовна семинария при Черепишкия манастир. През 1960 година започва да учи в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 г. в Мъглишния манастир "Смети Николай" е подстриган в монашество с името Йоаникий от митрополит Климент Старозагорски под духовното старчество на архимандрит Герасим. На 28 август 1961 г. е ръкоположен за йеродякон в храма "Успение Богородично" в Пазарджик от епископ Стефан Главиницки, викарий на пловдивския митрополит. На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия в София "Свети Климент Охридски" е ръкоположен за йеромонах от ректора на академията епископ Николай Макариополски. Завършва академията в 1964 г. и заминава на специализация в Московската духовна семинария, където остава до 1966 г. След завръщането си в България, на 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Никодим Сливенски в сливенската катедрала "Свети Димитър". В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 г. до декември 1971 г. специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България от декември 1971 г. до 20 април 1975 г., е протосингел на Сливенската митрополия.

На 20 април 1975 г. в катедралата "Свети Александър Невски" в София е ръкоположен за велички епископ и е назначен за викарий на Сливенската митрополия, като заема поста до края на януари 1980 година. На 23 март 1980 г. е избран, на 13 април 1980 г. е утвърден канонически и на 20 април е интронизиран като Сливенски митрополит.