Кметът на Варна Иван Портних поздрави Цветана Манева преди откриването на фестивала. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних поздрави Цветана Манева преди откриването на фестивала. Снимки Община Варна

25 спектакъла ще бъдат представени в рамките на 31-то издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Той се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура".

Фестивалът бе открит от кмета на Варна Иван Портних, Цветана Манева - председател на настоятелството на фондация "Виа Фест", проф. Николай Йорданов - директор на фестивала, Даниела Димова, директор на ТМПЦ и Веселина Михалкова – артистичен директор на драматичен театър "Стоян Бъчваров".

"Щастлив съм, че отново сме заедно, за да обявим началото на Международния театрален фестивал, защото лятото във Варна не може да започне без него! Благодаря на г-жа Манева, на проф. Йорданов, за постоянството и  класата, с които формират вкус към качественото театрално изкуство! Благодаря на всички актьори, режисьори, сценаристи, на всички, които са част от магията на този фестивал, разбира се - и на прекрасната варненска публика!", заяви кметът Иван Портних.

Фестивалната програма започна с постановката "Представление и половина" на театър "Българска армия" режисьор Стоян Радев. На финала екипът на фестивала изненада с торта и букети голямата актриса Пламена Гетова по повод нейния юбилей. Под бурните аплодисменти на публиката и колегите си тя получи и няколко стръка разсад за специален сорт домати за зеленчуковата си градина.

По-късно на площад "Независимост" последва уличният спектакъл "Пънк шоу пропан" с акробатични изпълнения и огнени ефекти.

Тази година 10-дневната програма е организирана в четири модула - основната програма с българска и с международна селекция, възобновената шоу кейс програма и паралелната програма. Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна ще се представи с "Ботушът" от Лило Петров в "The cente" на 3-ти юни от 17.00 и от 20.30 часа, както и с "Юн Габриел Боркман" от Хенрих Ибсен на 6-ти юни от 19.00 ч. на основна сцена. 

Галерия