Тонка Атанасова (на преден план) ръководеше еко инспекцията в Бургас в продължение на 5 години до август 2020 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Тонка Атанасова (на преден план) ръководеше еко инспекцията в Бургас в продължение на 5 години до август 2020 г. Снимка Архив Черноморие-бг

Сигнал за конфликт на интереси срещу Тонка Атанасова - бивш директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас и настоящ директор на РИОСВ в Хасково е подаден в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и Министерството на околната среда и водите. Сигналът е входиран от Димитър Найденов - депутат в 45-то Народно събрание.

В сигнала до институциите, който е изпратен и до медиите, Найденов твърди, че:

"Тонка Атанасова в качеството си на директор на РИОСВ - Хасково от август 2020 г., директор на РИОСВ - Бургас от август 2015 г. до август 2020 г., до месец август 2015г., старши експерт в РИОСВ - Хасково е била и е в конфликт на интереси. Като директор на екоинспекциите тя е извършвала контрол по компоненти и фактори на околната среда на производствената дейност на фирми и предприятия, които си сертифицират продукцията и системите за управление срещу заплащане от фирма "Ен Джи Ен" ООД град Хасково, където собственик и управител е нейния съпруг Николай Атанасов.

Ако производителите, не си сертифицират продукцията те нямат право да я продават. Сертификата се заплаща от производителя и се издава от сертифициращата фирма за всяка партида, като включва информация дали произведената продукция отговаря на Българския държавен стандарт. Сертификатите за системите за управление след като се издадът се поддържат ежегодно, за което също се заплаща. РИОСВ контролира производствената дейност на производителите, освен това съгласува и одобрява инвестиционните им намерения".

В писмото той прилага и примери. Според Найденов, "след многобройните публикации в медиите за конфликт на интереси на Тонка Атанасова и семейната и фирма, за да се прикрие схемата, имената на дружествата и предприятията, които се сертифицират от "Ен Джи Ен" ООД град Хасково, където собственик и управител е нейния съпруг Николай Атанасов, са премахнати от интернет страницата на фирмата".

В сигнала се посочва още, че като директор на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова е одобрявала инвестиционни намерения на фирми, които се сертифицират от фирмата на нейния съпруг.

Галерия