Стоян Димитров подари на президента Румен Радев ценните находки. Снимки Авторът

Стоян Димитров подари на президента Румен Радев ценните находки. Снимки Авторът

Подариха на президента Румен Радев част от бивни на мастодонт и гилзи от снаряд от Първата световна война. Ценните находки бяха специален дар за държавния глава от Стоян Димитров - председател на сдружение "Приятели на морето". Вкаменелостите на мастодонта са открити от водолази на дъното на Черно море.

Президентът дойде в Бургас, за да се гмурне заедно с водолазите в района на единствения обитаем остров "Света Анастасия". Румен Радев се качи на борда на общинския кораб "Бургос" заедно със съпругата си Десислава Радева. Докато корабът плаваше в посока Острова, президентът имаше време да разговаря с водолазите от "Приятели на морето", както и да се снима с всеки от пасажерите, които бяха на борда. Държавният глава не пропусна да запечата момента и заедно със съпругата си.

Румен Радев демонстрира завидна спортна форма. Той без проблем облече акваланга и сложи кислородната бутилка, изпълнявайки стриктно указанията на водолазите от НСО. Докато течаха приготовленията за гмуркането, кметът на Бургас Димитър Николов наблюдаваше процеса от борда на лодка, която бе "привързана" до кораба "Бургос". Заедно с президента и водолазите от НСО няколко метра под морската вода се гмурнаха и водолазите от сдружение "Приятели на морето". С тях беше и Атанаска Николова - бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш зам.-кмет по околна среда и води в Община Бургас, за която гмуркането е хоби. Водолазите всяка година в началото на сезона се спускат на дъното, за да проверят района около острова за боклуци. Този път гмуркането бе, за да види президента потопения параклис "Света Анастасия". Той се намира в акваторията на острова и бе монтиран на морското дъно от бургаските водолази.

След като изплува, президентът и съпругата му Десислава Радева прекараха на острова около два часа заедно с кмета на Бургас Димитър Николов.

Галерия