Лодките една по една се пускат на вода, след като бъдат подготвени за новия сезон. Снимки Петя Добрева

Лодките една по една се пускат на вода, след като бъдат подготвени за новия сезон. Снимки Петя Добрева

Подготвят яхтите за новия летен сезон. Преди да бъдат пуснати на вода плавателните съдове трябва да бъдат обновени, ако има ръжда, тя да бъде отстранена, след това се нанася и нов слой боя на долната част на съда, който е в пряк контакт с водата.

По Южното Черноморие вече има достатъчно марини, където може плавателен съд на акостира.Те разполагат и с нужните условия собствениците им да държат яхтите си там целогодишно. Цените за престой и за поддръжка се определят с решения на Общинския съвет в съответната община, където се намират. Изключение прави "Марина Диневи", която се води част от "Диневи груп". Яхтени пристанища има в Несебър, в Поморие, в Созопол, Царево. Пристанища има в бургаските квартали "Созопол" и "Крайморие", както и в Ченгене скеле, но те се водят рибарски пристанища. Акостирането там също се регламентира с такси, които са приети от Общинския съвет в Бургас.

Цените в отделните пристанища варират. В порта в Созопол например сезонната такса за наем на място за плавателен съд до 7 метра е 1 809.12 лева. В Царево цената за ползване на място на основния кей за лодка с дължина до 8.24 метра е 750,00 лева на година.

Галерия