1 200 артисти могат да избират една от двете мерки, уточни министър Банов (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

1 200 артисти могат да избират една от двете мерки, уточни министър Банов (вляво). Снимка Архив Черноморие-бг

С 2 700 000 лева ще бъдат подкрепени 1 200 артисти, които са на свободна практика и са самоосигуряващи се. Средствата ще бъдат отпускани чрез фонд "Култура", а процедурата за кандидатстване ще бъде опростена - онлайн и по пощата, обясни министърът на културата Боил Банов.

Средствата ще бъдат под формата на 1 минимална работна заплата плюс осигуровките и ще бъдат изплащани за два плюс един месец. По тази мярка могат да кандидатстват свободни артисти, които преди извънредното положение са получавали средства до 1000 лева на месец.

"Това не е социална помощ, а грижа в тежка ситуация", допълни министър Банов.

По тази мярка на Министерството на културата ще могат да кандидатстват актьори, танцьори, музиканти, литератори и други, които упражняват свободна професия и са самоосигуряващи се.

Освен по тази мярка, те ще могат да кандидатстват и по другата мярка за 1 500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да бъдат връщани през следващите 10 години. "Условието е тези 1 200 души да изберат една от двете мерки, не могат да се ползват двете едновременно", допълни министър Банов.

Общо 2 200 са свободните артисти в цялата страна по данни на Националната агенция за приходите. От справки на приходното ведомство е установена цифрата 1 200 души с доходи под 1 000 лева на месец, които ще бъдат подпомогнати с минимална работна заплата.