Изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов откриха изложбата с творби от пленера. Снимки Авторът

Изпълнителният директор на Дарик Радосвет Радев (вдясно) и кметът на Бургас Димитър Николов откриха изложбата с творби от пленера. Снимки Авторът

Подредиха в изложба най-доброто от пленера "Звук и цвят". Той се организира за XXI път от радио "Дарик", а за четвърти път творбите се експонират в Бургас. Тази година домакин на изложбата стана зала на къща-музей "Георги Баев". Там са подредени картини на Валери Чакалов, Васил Колев, Велислава Гечева, Веселин Дамянов - Вес, Георги Йорданов, Елена Георгиева, Емануела Ковач, Марта Райхел, Румен Атанасов, Румен Читов, Севда Потурлян, Стефан Божков. Част от авторите - участници в пленера бяха на официалното откриване на изложбата.

Над 400 автори са рисували през различните издания на пленера. "Той е традиция, но за първи път се организира в пандемична среда. Творбите ще са особенно ценни за колекционерите, защото малко арт ефакти са създадени през годината", каза при откриването на изложбата Радосвет Радев - изпълнителен директор на радио "Дарик". "Поздравления за организаторите, че са имали сили да направят пленера", каза проф. Георги Янков - ректор на Националната художествена академия.

"Благодаря за прекрасната инициатива. В Бургас може да направим филиал с част от карнитите в колекцията Ви", с тези думи кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към Радосвет Радев.

Сред гостите на откриването на изложбата бяха Валентин Люцканов - сектерат на Областна управа - Бургас, общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас, Весела Йорданова - директор дирекция "Култура и връзки с обществеността" в Община Бургас, съветникът Живко Табаков, Видка Вълчева - зам.-председател на Търговско-индустриална камара - Бургас. Арт събитието не пропуснаха и доц. Димо Колибаров - директор на филиала на НХА в Бургас, художници, меценатът и бизнесмен Руси Култлаков, Стефан Колев - председател на тракийско дружество "Странджа" и други.

Галерия