Мария Нейкова се е срещнала с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Снимка Областна управа

Мария Нейкова се е срещнала с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Снимка Областна управа

Подвеждат ли в Созопол новия областен управител на област Бургас Мария Нейкова скривайки част от фактите, касаещи остров "Св. св. Кирил и Юлита"? Този въпрос възникна след информация, изпратена от PR на Областна управа до медиите във връзка с първата изнесена приемна, която тя организира след назначаването й от служебния кабинет.

В началота на седмицата Мария Нейкова обяви пред медиите, че ще има изнесени приемни в общините в областта. Първата се състоя в Созопол. Това е единствената община на територията на областта, в която има кмет от БСП. Явно затова и не е случаен изборът на Мария Нейкова да посети първо нея. Областният управител се е срещнал с кмета на общината Тихомир Янакиев, след това и с председателя на ОбС - Георги Пинелов.

На срещата с кмета са дискутирани: "теми, касаещи бъдещи инвестиционни проекти и предизвикателствата, които стоят пред общината в решаването на дългогодишни проблемни въпроси", а с председателя на ОбС: "готовността за предстоящия туристически сезон".

Редица казуси с обществена значимост поставиха гражданите на Созопол по време на първата изнесена приемна на областния управител Мария Нейкова. Голяма част от тях са свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация, ползването и стопанисването на плажовете, както и теми, които предизвикват обществена тревожност.

"Местната общност поиска съдействие за съхраняване на остров "Св. св. Кирик и Юлита" и рушащото се от години морско училище. Редица областни управители са давали становище за прехвърлянето на острова за ползване от Община Созопол, но и досега няма решение на казуса", пише в прессъобщение на PR на областния управител.

На срещата с Мария Нейкова явно е пропуснато да бъде спомената сагата със съдбата на острова, както и факта, че има проект, който е започнат в края на миналата година от тогавашния министър на културата Боил Банов. Идеята му е там да бъде изграден Световен център на изкуствата с участието на музей "Лувър" в Париж и "Лувър" в Абу Даби, което няма как да стане, ако острова е общински.

Остров Кирик в Созопол става Световен център на изкуствата

"Мария Нейкова пое ангажимент да съдейства срочно, според правомощията си на областен управител, в предвижването на наболелите проблеми към компетентните институции, с което гражданите и обществените организации да получат ясна посока в разрешаването им", пише още в прессъобщението изпратено до медиите.