Лилия Христова е сред авторите, достигнали до финала на конкурса

Лилия Христова е сред авторите, достигнали до финала на конкурса

Несебърската поетеса Лилия Христова е сред номинираните за награда на името на Христо Фотев. Последната й стихосбирка - "Градина под прозореца", издадена от "Либра скорп", е сред достигналите до финала поетични книги в тазгодишното шесто издание на конкурса. Други стихосбирки, стигнали до последния етап на конкурса, са - "АДDikted" на Петър Чухов, "Балът на тираните" на Пламен Дойнов, "Гетсимания" на Маргарит Жеков, "Захранване на нощта" на Иглика Дионисиева, "Море на живите" на Александър Секулов, "Пропуснатият момент" на Йорданка Белева, "Стъклария" на Лъчезар Лозанов и "Следверие" на Васил Славов.

За участие са изпратени 70 стихосбирки на автори от цялата страна. Петчленно жури с председател поетът Ваньо Вълчев, номинира десет от тях, които се отличават с най-високи художествени достойнства. Победителят ще получи статуетката "Златно перо" на Валери Желязков. По традиция отличието се връчна на 25-и март - рождения ден на Христо Фотев. Тази година датата се пада в неделя и церемонията е насрочена за 26-и март, понеделник. Тя ще събере поети, писатели и почитателите на литературата от 18.00 часа в залата на Държавен куклен театър, уточниха от сдружение "Бургаска писателска общност". Връчването на наградите ще бъде предшествано от рецитал по стихове на  Христо Фотев.

Националният конкурс за поезия е посветен на големия европейски поет, който много години твори и живее в Бургас. Той се провежда на две години. Досега носители на статуетката "Златно перо" са  били Тома Бинчев, Росен Друмев, Аксиния Михайлова, Йордан Ефтимов и Иван Сухиванов. Организатори на националния поетичен конкурс са Община Бургас, Министерство на културата, Съюз на българските писатели и сдружение "Бургаска писателска общност".