В гасенето на пожара се включи и хеликоптер

В гасенето на пожара се включи и хеликоптер

Пожарът в община Средецко е овладян. Няма опасност за живота на хората и тяхното имущество. Пет екипа на пожарната са разположени в момента около село Кубадин, в района на който се разгоря огнената стихия. Желязко Иванов от Кубадин ще обходи с дрона си землището, за да може да се установи дали има опасност от разгаряне на други огнища. "Искам да му благодаря за съпричастността, както и на всички доброволци от село Кубадин и от съседните села, които се включиха в гасенето на пожара, на служителите на Държавното горско и на Общинското горско стопанство в Средец. Благодаря за подкрепата и на кметовете на Стралджа, Бургас, Карнобат, Поморие, които ни помогнаха, също така и на Военно-морска база "Бургас", на военните, както и на винпром "Карнобат", които изпратиха 20-тонна цистерна, от която пожарните се зареждаха с вода", каза кметът на община Средец Иван Жабов. Той уточни, че до евакуация на жителите на село Кубадин не се е стигнало. Живеещите в най-крайните къщи са били предупредени при опасност да го направят.

Обявеното вчера бедствено положение за Кубадин и Драка остава в сила.

Овладян е и пожарът в района на селата Горно Ябълчево и Долно Ябълчево. Два екипа са на място там, за да наблюдават ситуацията.

Над 5000 дка смесени гори и треви са изгорели. Фондът е смесен - държавен и общински. Предстои да бъде направен обход на засегнатия район, за да се установи точната квадратура на унищожената от пожара земя.

Галерия