Ще предложа на сесията на 26-т имарт да гласуваме излизане на Община Бургас от алианса, каза Михаил Хаджиянев (в средата). Снимки Авторът

Ще предложа на сесията на 26-т имарт да гласуваме излизане на Община Бургас от алианса, каза Михаил Хаджиянев (в средата). Снимки Авторът

Показаха червен картон на концесионера на "Летище Бургас" - "Фрапорт Туен Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. Община Бургас ще напусна алианс "Българско Черноморие". Новината обяви председателят на Общинския съвет в Бургас Михаил Хаджиянев. "Касае се за некоректно отношение, няма никаква реклама за Южното Черноморие, а ние няма да позволим да се подиграват с усилията на Община Бургас и да нарушават интересите на съгражданите ни", добави Хаджиянев. Докладната записка с предложението за напускане на Алианса е разпределена за разглеждане от всички Постоянни комисия в местния парламент и предстои да бъде гласувана на сесията на 26-ти март.

Алиансът е създаден през 2021 година. В борда на директорите влизат - Франк Кванте - изпълнителен директор на "Фрапорт" - концесионер на "Летище Бургас", Христо Тодоров - също представител на "Фрапорт", Мария Шишкова - регионален директор "Бизнес развитие за България" и Мартин Захариев - заместник-председател на Управителния съвет на сдружение "Национален борд по туризъм".

Темата за полетите от и до "Летище Бургас" бе отново акцент на среща-дискусия на тема: "Развитието на туризма в Бургас". Тя започна с открито заседание на Консултативния съвет по туризъм към община Бургас. Той се състои от 24 членове, 12 от които са представители на Община Бургас, двава съветници, директорът на Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" Фотинка Въргова и други.

В срещата взеха участие народните представители Андрей Рунчев (ГЕРБ) и Ивайло Вълчев (ИТН), общински съветници, Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара - София, зам.-кметовете в Община Бургас - по туризъм и спорт Манол Тодоров, по култура Диана Саватева, по екология Весна Балтина.

В рамките на срещата отново бе коментирано положението с летището, предстоящото му затваряне за ремонт за няколко месеца и липсата на ясни ангажименти за подобряване на ситуацията. Андрей Рунчев не изключи като краен вариант и опцията за прекратяване на концесията с оператора. Една от стъпките, които ОбС - Бургас предприема е излизането от алианс "Българско Черноморие", създаден с активното участие на "Фрапорт".

Галерия