Тази картина на Георги Баев е дарена на Регионална библиотека Пейо Яворов

Тази картина на Георги Баев е дарена на Регионална библиотека Пейо Яворов

16 творби на Георги Баев, дарени от самия художник на културни институции в Бургас, ще бъдат показани в обща изложба. Тя ще бъде подредена в галерия "Георги Баев". Откриването е на 20-и февруари от 18.00 часа.

Десет от платната са дарени на Община Бургас, две на драматичен театър "Адриана Будевска". Една от картините е подарена от Нефтохимически комбинат на театъра по повод неговия 50-годишен юбилей. Две от платната са предоставени на Регионалното управление на образованието и една на Регионална библиотека "П. К. Яворов". Графиката е дарение за къща-музей "Петя Дубарова".

Изложбата "Георги Баев - дарени картини" се организира от Община Бургас съвместно с Регионалния държавен архив, който предоставя от своите фондове редица важни документи.

Изложбата ще остане в галерията до 30-и март.

Георги Баев е роден в Бургас на 9 ноември 1924 година. През 1949 г. завършва специалност "Живопис" в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.

До 1960 г. работи предимно графика и сценография в Кукления театър в Бургас. Първото му международно признание идва през 1957 година на VI Световен младежки фестивал в Москва.

Следват десетки участия у нас и в чужбина, много отличия, членство в СБХ, почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците "Кюнстлер хаус", на Японската асоциация на художниците "Ника - кай".

Тежък момент в неговия живот е 1983 година, когато ателието му изгаря при пожар. Това го амбицира и още на следващата година показва композициите "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", "На другия ден след атомната бомба".

По-късно платната са изложени във Виена и проф. Петър Вундерли заявява, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света.

През 1986 година става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуства. Представен е в 34-томния речник на изкуствата на лондонското издателство "Макмилън", многократно номиниран за "Мъж на годината", "Личности с влияние", "Кой кой е" на американския и английския биографичен институт. Търсен от галеристи у нас и в чужбина. Негови картини са откупени или дарени на много места в България. Художникът е изпратил свои творби дори за гладуващите деца във Виетнам и Кампучия.

Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 - 1991 година). Той е сред 39-те депутати от СДС, които през 1991 година напускат VII Велико народно събрание, несъгласни с приетата на 12 юли 1991 година Конституция и започват безсрочна гладна стачка.

Автор на десетки изложби в страната и чужбина. Носител на престижни награди.

От 1961 г. е член на Съюза на българските художници. Баев е и почетен член и член-кореспондент на Австрийското обединение на художниците "Кюнстлер хаус" - Виена; почетен член и член-кореспондент на Японската асоциация на художниците "Ника-кай".