Изложбата ще бъде подредена във витрините до Часовника. Снимки Община Бургас

Изложбата ще бъде подредена във витрините до Часовника. Снимки Община Бургас

Показват на Никулден реплика на тефтерчето на поетесата Петя Дубарова и тромпета на Тончо Русев. Това са част от експонатите, които ще бъдат включени в избожбата "Бургазлии завинаги". Тя ще бъде открита навръх празника на града - 6-ти декември, Никулден. На тази дата Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Денят е избран за празник на града с решение на ОбС. 

В изложбата "Бургазлии завигани" ще бъдат показани още - ловния билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са носили винаги в себе си. 17-ет портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина ландшафтен архитект Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на "Независимостта" от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от "големите хуманисти на Европа и света" художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред "вечните бургазлии" в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Изложбата ще бъде подредена във витрините до Часовника и може да бъде разгледана до 6-ти февруари 2019 година - Денят на Освобождението на Бургас.

Галерия