Особена година, която въпреки всичко, не успя да се отрази на качеството на продукциите, призната директорът на фестивала Карантината Георги Кръстев

Особена година, която въпреки всичко, не успя да се отрази на качеството на продукциите, призната директорът на фестивала Карантината Георги Кръстев

Киновечерите са част от афиша на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който се организира от гранд хотел и СПА "Приморец". Ще бъдат показани селекция късометражни ленти от цял свят, подбрани от директора на Международен филмов фестивал "Карантината" Георги Кръстев, който ще участва в събитията като куратор на прожекциите.

Прожекциите бяха планирани да се осъществят на открито, но поради дъждовното време ще бъдат в клуб "Модерен театър" на улица "Милин камък" №1 (бившето кино "Смирненски"). Прожекциите са на 7-ми и 8-ми октомври от 19.00 часа, и на 9-ти октомври от 15.00 часа.

Г-н Кръстев, какви са отличителните черти на късометражното кино?

- Кратките филмови форми са много специфични, идеите и посланията са поднесени много по-концентрирано и синтезирано спрямо един пълнометражен филм. Късометражното кино е нискобюджетно, това го прави много по-независимо и необвързано с конюнктурата. В кратките филмови форми могат да се открият много интересни попадения, които рядко можете да видите в едно комерсиално кино. Нашият фестивал "Карантината" е ориентиран към млади автори и една от целите му да открива бъдещите звезди в световното кино. Най-големите режисьори са започнали именно с късометражни филми.

Какво включва селекцията ленти, които ще покажете на ППАФ?

- В рамките на "Порт Прим Арт Фест" ще бъде показана избрана селекция от късометражни филми от последното 7-мо издание на Международен филмов фестивал "Карантината", който се проведе през месец август във Варна. Селектираните филми са от цял свят и ще бъдат излъчени за първи път в Бургас. Ще бъдат показани ленти от Гана, Израел, Иран, Япония, Норвегия, както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия в жанровете игрално, документално, анимационно, експериментално кино или видеоарт. И тази година авторите им поставят във фокус широк кръг от теми – от екология и опазване на автентични култури, през истории за екстремни места, хора и събития, до социално значими теми за човешките отношения.

Повлия ли пандемията "Карантината", включително като тема на лентите и профил на участниците?

- Както във всяка сфера на живота пандемията повлия и изкуството и в частност късометражното кино. Забелязва се значително по-малък брой произведени филми. Имаше автори, които се стремяха да бъда актуални и акцентираха върху теми засягащи пандемията. Други търсеха по- нетрадиционен поглед върху съвременната ситуация. Трети разказваха универсални истории в по-камерна обстановка и с по-традиционни подходи. А някои имаха късмета да са заснели своите филми в промеждутък преди да бъде затворено и ограничено всичко. Особена година, която въпреки всичко, не успя да се отрази на качеството на продукциите.

Каква е ролята на изкуството в интересни времена като днешните?

- За мен изкуството може и трябва да се случва навсякъде и въпреки всичко. То трябва да генерира и провокира процесите, протичащи в обществото, а не просто да ги следва.

Първото издание на ППАФ бе през 2017 г. Какви са отзивите ви за развитието на формата?

- От самото си начало фестивалът даде сериозна заявка да стане устойчива част от културния живот на Бургас. С внимателния подбор на качествени и разнообразни събития, които се явяват премиерни за Бургас, ППАФ се превърна в едно от най-очакваните преживявания за местната и не само, публика.