Показват находките от Аква калиде н.с. Цоня Дражева директор на Регионален бургаски музей.

 

Близо до входа, бяха открити пет оловни печата, с които са били подпечатвани документи от кореспонденцията на военни и административни лица през Х-ХІ век. Разчитането на длъжностите им -  императорски протоспатарий, хартуларий и генимат /чиновник, който събира държавните налози, данъци/, показва, че крепостта е имала важно военностратегическо и административно значение на главния път през Балкана от север към византийската столица Константинопол. Това се потвърждава и от исторически сведения на византийските хронисти. ( Ана Комнина, "Алексиада", "Гръцки извори за българската история", т.VІІІ, с.53). През 1093г. византийският император Алексий І Комнин води война с нахлуващите от североизток кумани. За да спре нападенията им по Черноморския път към столицата Константинопол, той разполага част от войската си да охранява проходите в най-източната част на Стара планина. Друга армия императорът оставя в стратегически резерв в крепостта Терми  (античната Акве калиде).

Открит беше и малък бронзов печат с латински  надпис, който вероятно е свързан с престоя в средновековната крепост и баните на латинските рицари на Хенри Фландърски през 1205 г.

Проучванията на  голяма църква от VІ – ХІV в. в централната част на крепостта дава нови сведения за важността на града и като религиозен център. Тук беше открит  рядък вид бронзов кръст – "енколпион" от ХІ в,  донесен от Ерусалим.

През 2010г. приключи проучването на останките от дъното на пресъхналия стар извор. Открити са над 200 антични монети, накити и култови предмети. Най-ценните находки са : тракийска култова брадвичка от сребро и камея от пръстен с гравиран царски орел в хералдична поза.

Интересни резултати даде разчитането на монетите , 2/3 от които са автономни бронзови монети, сечени в близките антични градове: Аполония - Созопол и Месембрия - Несебър. Очевидно е, че въпреки честите военни спречквания между тях, гражданите им еднакво ценяли лечебните извори на Аква калиде и почитали техните покровителки - Трите нимфи.

При разкопките на баните беше разкрита източната част, наричана вестибюл, от който   се преминавало към залите с басейните. За пълното им разкриване голяма пречка сега са  полуразрушените сгради на бившата поликлиника, чиито основи са стъпили направо върху старите зидове.

Ето защо е необходимо тяхното демонтиране и отстраняване, за да се обезопасят и проучат изцяло минералните  бани, които са просъществували без прекъсване цели седемнадесет  века, което ги прави уникални за територията на България.

Археологическите разкопки се проведоха под ръководството на научен екип: ръководител н.с. Цоня Дражева и зам. ръководител д-р Димчо Момчилов.

Те са финансирани от Община Бургас в размер на 50 хил.лв.

Откритите културни ценности с национално значение след реставрацията им, ще бъдат изложени в Археологическата експозиция на 18 май 2011г. - Международния ден на музеите.