Екипът на отличения филм. На снимката се вижда Димитър Маринов с българското знаме. Снимка Ройтерс

Екипът на отличения филм. На снимката се вижда Димитър Маринов с българското знаме. Снимка Ройтерс

Показват носителят на наградата "Оскар" за най-добър филм - "Зелената книга" на тазгодишното издание на "София филм фест на брега". Лентата бе отличена с "Оскар" и в още две категории: "Поддържаща мъжка роля" и "Оригинален сценарий". Продукцията е вдъхновена от истинското приятелство, което успява да преодолее расизма и класовото разделение.

"Зелена книга" разказва историята на Тони Лип - охрана в италиано-американски квартал в Бронкс, нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли. Той е световноизвестен чернокож пианист и е на турне, започващо от Манхатън и стигащо до дълбокия Юг. Именно на това пътешествие двамата трябва да разчитат на "Зелена книга", която да ги насочва към безопасните по това време места за афроамериканци. Двамата се сблъскват с расизъм, опасности, с неочаквана човечност и хумор и по този начин са принудени да забравят всички различия, за да оцелеят и да продължат едно пътуване за цял живот.
Двамата се изправят срещу расизъм, опасности, а историята поразява с топлота, човечност и хумор - Тони и Дон успяват да загърбят различията си, за да оцелеят и да преживеят заедно едно пътуване, което ще запомнят за цял живот.

Филмът е и с българско участие. В него се снима нашият актьор Димитър Маринов. Той играе второстепенна роля на руснак виолончелист. Вечерта на "Оскар"-ите Маринов се качи на сцената заедно с екипа на "Зелената книга" с българския трибагреник в ръка, който не пропусна да развее.

"Зелена книга" ще бъде излъчен на 15-ти март от 20:15 часа в Общинско кино "АБ" на драматичен театър "Адриана Будевска".

XVII-то издание на "София филм фест на брега" ще се проведе от 14-ти до 22-ри март. Той се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".