Георги Динев представи на бургазлии гостуващата експозиция на градската галерия - Казанлък. Снимки Лина Главинова

Георги Динев представи на бургазлии гостуващата експозиция на градската галерия - Казанлък. Снимки Лина Главинова

Репродукции на картини от известни руски художници включва изложбата, посветена на 140-та годишниниата от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) 39-те платна, притежание на градската галерия в Казанлък гостуват в бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". "Организатори на уникалната експозиция са Национално движение "Русофили" и Община Казанлък. А тя става фаскт и с подкрепата на Община Бургас", поясни при откриването на гостуващата експозиция директорът на градската галерия Георги Динев.

За първи път на едно място посетителите ще видят репродукции на уникалните платна, сътворени от руски художници, участници и свидетели на всички събития, свързани с Руско-турската война 1877-1878 година. Сред авторите са Василий Василиевич Верешчагин, Николай Дмитриевич Дмитриев - Оренбургски, Егор Иванович Ботман, Павел Осипович Ковалевски, Виктор Викентиевич Мазуровски. Реродукциите, сътворени от руските художници, са наредени хронологично. Те проследяват историята на Руско-турската освободителна война от събирането на войската, преминаването на руската армия през през Дунав и битката при Шипка, Плевенската епопея, предаването на Осман паша, генерал Йосиф Гурко в Балкана, панихида за жертвите.

Бургазлии и гостите на града имат невероятния шанс да се докоснат до репродукциите на картините на известните руски художници. Оргиналите се намират в най-големите руски музеи. "Аз имах шанса да видя някои от тях в Трятековската галерия", допълни Георги Динев. Според него, качествето на тези репродукции е високо. С откриването на изложбата, посветена на 140-годишнината от Руско-турската война 1877-1878 г., се слага начало на празненствата, които се подготвят в Бургас и региона.

Галерия