Петя Дубарова участва във филма Трампа

Петя Дубарова участва във филма Трампа

Филмът "Трампа" на режисьора проф. Георги Дюлгеров ще бъде прожектиран на 17-то издание на "София филм фест на брега", което ще се проведе от 14-ти до 22-ри март в Общинско кино "АБ" на драматичен театър "Адриана Будевска". Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Филмът "Трампа" е сниман през 1978 година и в него се снима бургаската поетеса Петя Дубарова. Прожекцията на лентата е посветена на нея, а входът за желаещите да гледат прожекцията е свободен.

Освен българските късометражни филми, включени в конкурсната програма "Джеймисън", в рамките на фестивала ще бъдат показани общо 6 български филма - "Живи комини" (2018 г.), "Прасето" (2018 г.), "Ирина" (2018 г.), "Áга" (2018 г.), "Трампа" (1978 г.) и "Миниатюра за пиано" (2017 г.) - вход свободен.

18 филма ще се борят за наградата на Община Бургас "Сребриста чайка". Победителят ще бъде определен от жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове - Йорданка Ананиева, Борислав Чакринов, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Александра Ингилизова ще определи победителя. 

Статуетка "Сребриста чайка" ще отиде и при режисьора на филма, който получи най-висока оценка според гласовете на публиката. Зрителите имат възможност да гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция.

За втора година Младежко жури ще гледа и оценява късометражните филми от програмата "Джеймисън". Фаворитът ще получи наградата на областния управител - грамота и златен плакет. Още един от късометражните филми ще получи награда на "Зонта клуб" - Бургас в размер на 1000 лева, той ще бъде обявен от журито с председател проф. Георги Дюлгеров. Наградата се връчва за втора година.

За първи път в рамките на "София филм фест на брега" ще се проведе киноклас, воден от режисьора Надежда Косева. Кинокласът ще се проведе в 3 етапа и ще предостави възможност на участниците да създадат своя интерпретация на епизоди от филма "Ирина" на Надежда Косева.