Жените от читалище Просвета 1929 от село Люляково представиха автентичен фолклор пред австрийските домакини. Снимки РИМ - Бургас

Жените от читалище Просвета 1929 от село Люляково представиха автентичен фолклор пред австрийските домакини. Снимки РИМ - Бургас

Регионалният исторически музей Бургас гостува със специална изложба, показваща Коледните празници от Бургаско на музея "Stille Nacht" ("Тиха нощ"), намиращ се в алпийския курорт Ваграйн. Експозицията е дело на РИМ - Бургас в сътрудничество с местното туристическо дружество "Kulturverein Blaues Fenster" и Почетното консулство на Австрия в Бургас. В нея са показани традиционните за българите празници, обичаи и поверия през декември. Те започват с дните на светците Варвара, Сава и Никола, продължават с Игнажден и кулминацията им е на Бъдни вечер и Коледа. Освен информация, в изложбата са представени оригинални костюми на коледари, носии от Странджанско, обредни хлябове и няколко вида сурвачки.

Експозицията бе открита в присъствието на много гости от двете страни, между които почетният консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Регионален исторически музей - Бургас д-р Милен Николов, местният представител в ландстаг Залцбур - Елизабет Хубер и кметът на Ваграйн - Аксел Елмер. Най-вълнуващата част от събитието беше представянето на автентичен фолклор от жените от народно читалище "Просвета - 1929" в село Люляково, община Руен. Те дадоха възможност на гостите да се докоснат до магията на българското надпяване, танци и кухня. Жителите на алпийския град опитаха зелник, баница с булгур, тиквеник и кишкек, а сготвеният по традиционна люляковска рецепта постен боб се оказа техен абсолютен фаворит.

Веднага след откриването си, изложбата "Коледните празници от Бургаско" бе разгледана и от наши сънародници, живеещи в близките населени места. Представянето на българската култура във Ваграйн ще продължи с второ събитие в средата на декември. Тогава група от ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" -  Бургас ще покаже на място кулинарните си умения, а танцов ансамбъл "Атанас Манчев" са поканени да изнесат кратка фолклорна програма.

Музеят "Тиха нощ" разказва историята на най-известната коледна песен в света и създателя на нейния текст Йозеф Моор. Мястото е една от атракциите в алпийското градче Ваграйн, което се занимава предимно със ски туризъм и реализира 3 милиона нощувки годишно. Бургаската изложба ще остане там за активния зимен сезон и ще има възможност да популяризира Бургас, като дестинация за културен туризъм. За целта е създаден още рекламен каталог с кратка информация за морския град и местните традиции.

Галерия