Изложбата представя как се празнува Богоявление в Малко Търново. Снимки Христо Анестев

Изложбата представя как се празнува Богоявление в Малко Търново. Снимки Христо Анестев

Фотографската изложба "Богоявление в Малко Търново" на бургаския фотограф Христо Анестев ще бъде подредена в района на Часовника в морския град. Тя ще бъде открита на 2-ри декември в 16.00 часа. В снимките е показано отбелязването на един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление или Йордановден и ритуалите на този ден, които символизират кръщаването на водата и напомнят за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Навръх Богоявление, в сърцето на Странджа, смели мъже влизат във водите на водопад Докузак за светия кръст. Извива се мъжко хоро, което в тази местност е изключително атрактивно, като едновременно запазва и чистотата на народните традиции.

Честванията за Йордановден започват още сутринта в Православен храм "Успение Богородично" в Малко Търново, където се отслужва празнична Света литургия и се извършва водосвет. От храма тръгва литийното шествие за изваждането на Светия кръст, който бива хвърлен в ледените води на река Докузак в близост до едноименния водопад край село Стоилово.

Честването на Йордановден в малкотърновско носи особена магия и вярване от местните, че желанията, изречени пред водата, се сбъдват.

Галерия