Цикъл Перник, рисуван през 1947 година, ще бъде показан в Бургас

Цикъл Перник, рисуван през 1947 година, ще бъде показан в Бургас

Изложбата "Никола Танев. Щрихи от мини Перник" от цикъла "Мини Перник", рисувана през 1947 година, ще бъде показана в бургаската галерия "Георги Баев".

Селектираните картини илюстрират една сравнително непозната страна от творчеството на големия български живописец. Експозицията е подготвена от екипа на Националния политехнически музей (НПТМ) – София и е част от инициативите по повод 65 години от неговото създаване. Проявата се реализира с партньорството на Община Бургас.

Любопитен елемент в изложбата са включените в нея 13 автентични миньорски лампи от фонда на музея. Те са част от единствената в страната пълна сбирка от такива миньорски лампи, използвани по нашите земи.

Никола Танев (1890 – 1962) е известен и ценèн още приживе като майстор на пейзажната живопис, усвоил творчески уроците на импресионизма и постимпресионизма. Талант с общо 55 изложби, като 28 от тях са в България, останалите разкриват таланта му в чужбина.

Между 1908 и 1912 г. Никола прекрачва прага на Парижката академия за декоративни изкуства при професор Пол Реноар. През 1910 г. ще се срещне с човека, който е успял да скандализира Европа при всеки удобен случай, при това със смело нарушение на някои от най-важните закони на изкуството – Клод Моне. Никола става негов ученик и много бързо се повлиява от неговото изкуство. Същата година Никола се завръща в България и прави своята първа изложба. Според местните вестници българинът е постигнал невероятен успех, но това е само началото на една много вълнуваща кариера. Талантът му на художник по-късно ще му спечели прозвището "Магьосника на светлината и въздуха".

Никола Танев е един от създателите на дружество "Родно изкуство" и участва активно в неговите изложби през 20-те и 30-те години на ХХ в. Важно място в творчеството му заемат пейзажите от Карлово, които започва да рисува през 1927 г. Създава и редица натюрморти и голи тела.

Известно е, че след 9 септември 1944 година житейската съдба на художника се променя. Прекарал близо 6 месеца из софийските затвори, той е принуден да трансформира своето изкуство според новите партийни парадигми. Като творец с богата фантазия, Никола Танев търси и намира вдъхновение във всичко. Неговият художествен усет остава непроменен дори тогава, когато изобразява сцени от всекидневния живот на миньорите и влаковите композиции, натоварени с въглища.

През 1976 година НПТМ откупува творбите от неговата съпруга Димитрия (Миша) Танева.

Официалното откриване е на 3-ти май, сряда, от 19 часа. Входът е свободен.