Хирокадзу Корееда получи наградата за най-добър филм в Кан през 2018 година

Хирокадзу Корееда получи наградата за най-добър филм в Кан през 2018 година

Носителят на "Златна палма" за 2018 - "Джебчии" на Хирокадзу Корееда е част от заглавията, включени в афиша на тазгодишното издание на "София филм фест на брега". Кино фестът ще се проведе от 14-ти до 22-ри март в Общинско кино "АБ" в драматичен театър "Адриана Будевска" от 14 до 22 март. Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас.

С най-новия си филм Хирокадзу Корееда доказва изключителното си майсторство на разказвач, а журито в Кан миналата година му присъди най-престижната награда. Филмът е истински обединител - много рядко може да се наблюдава единодушие по адрес на творба на Седмото изкуство в "лагера" на кинокритиците, които пишат за всички авторитетни международни медии. Премиерата на "Джебчии" беше през месец май 2018 година в Кан, където филмът безапелационно получи голямата награда "Златна палма", присъдена от журито с президент Кейт Бланшет.

Организаторите на "София филм фест на брега" са подготвили още една изненада за публиката, включвайки в програмата филма "Щастливият Лазаро" на Аличе Рорвахер.
Носителят на наградата за най-добър сценарий от фестивала в Кан през 2018 година ще докосне всички зрители до магическия реализъм, превърнал се в запазена марка на филмите на италианската режисьорка. Аличе Рорвахер е позната на българските киномани от 2015 година, когато тя представи у нас предишния си филм - "Чудесата", обиколил триумфално едни от най-престижните фестивали по света.
Най-новият й филм "Щастливият Лазаро" отново разкрива таланта на Рорвахер като сценарист и режисьор да съчетава убедително и очарователно естетиката, която следва традицията на неореализма, с елементи, присъщи на нейния авторски почерк.

Традиционно и тази година ще бъдат присъдени статуетките "Сребриста чайка" за най-добър филм, според гласовете на професионалното жури и според гласуването на публиката. Зрителите имат право да оценят всеки гледан филм по шестобалната система. Лентата, която получи най-висока оценка, ще грабне и наградата на киноманите.

И тази година медиен партньор на "София филм фест на брега" ще бъде сайт Черноморие.