Караваната ще може да бъде разгледана отвътре по време на конференцията. Снимки Авторът

Караваната ще може да бъде разгледана отвътре по време на конференцията. Снимки Авторът

Показват в Бургас първата нулевоенергийна каравана. Проектът е на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и е част от инициативата "The NZEB Roadshow". Подвижната пасивна къща вече може да се види пред експозиционен център "Флора" в морския град. Тя ще бъде акцент на предстоящата тридневна национална конференция "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!". Тя се организира от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия".

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

Караваната и възможностите за финансиране на нулевоенергийни проекти ще бъдат презентирани на втория ден на форума, 1-ви юни.

В конференцията ще участват архитекти, проектанти, представители на Фонда на фондовете, на Европейската инвестиционна банка, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, представител на Департамент по енергетика на САЩ, офис Вашингтон, евродепутати, представители на общините Бургас, Габрово и София и други.

Конференцията "Нулевоенергийните сгради: Бъдещето е сега!" ще бъде открита на 31-ви май в 13.30 часа в експозиционен център "Флора" и ще продължи до 2-ри юни включително.

Галерия