Рисунките са от времето, когато Христо Явашев е учил в Академията

Рисунките са от времето, когато Христо Явашев е учил в Академията

Ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев - Кристо ще бъдат показани в галерията на филиала на Националната художествена академия в Бургас. Изложбата ще бъде открита на 25-ти юни. Творбите са рисуванипо времето, когато Христо Явашев е учил в Академията (1953-1956 г.). 

Те са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод - с техни автографи, които са подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците, също ще бъдат показани в изложбата. Кристо и Жан-Клод са Доктор хонорис кауза на НХА. За своята 75-а годишнина Кристо получи от Академичната общност грамота и плакет, изработен от проф. Богомил Николов, които му бяха връчени от проф. Божидар Йонов.

Кристо си отиде от този свят на 31-ви май тази година на 84-годишна възраст. Започнал пътя си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркият пример за реализирал се на запад творец от български произход през втората половина на ХХ век.

С тази изложба НХА изказва своята почит към делото на този голям творец.

Експозицията ще може да се разгледа до 30.07.2020 г.