Експонатите са от фонда на музей Тиха нощ в град Ваграйн

Експонатите са от фонда на музей Тиха нощ в град Ваграйн

Коледни играчки на над 100 години, произведени в Австрия, ще бъдат показани в изложба, подредена в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Украшенията за елха са част от изложбата "Как празнуват Коледа в Австрия" /The Culture of Advent/, която ще бъде открита на 21-ви ноември. Експонатите са от фонда на фонда на музея "Тиха нощ". Изложбата гостува със съдействието на доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева - почетен консул на Република Австрия в Бургас.

Старинните коледни играчки с богата и интересна история се показват за първи път в България, в Бургас. Това се случва в рамките на сътрудничеството между културния съюз "Blaues Fenster" във Ваграйн и Регионален исторически музей-Бургас по инициатива и със съдействието на Почетното консулство на Австрия в Бургас.

Ръководителите на Културния съюз, който управлява двата музея в австрийския град Ваграйн - музеят "Тиха нощ" и къщата - музей "Вагерл", Мария Валхофер и Карл Хайнц Кройцзалер идват в Бургас, за да подредят и представят изложбата.

Изключително интригуващо за посетителите ще бъде да се запознаят със символиката на коледните играчки- ангели, сламени звезди, топки, ясли и други.

Особено място в експозицията е отделено на ангелите – символ за благата вест. Изложбата ще бъде обоганета и с коледни картички и книги.

За да е истинско коледно изживяване, заедно с експозицията ще бъде открит и австрийски базар за храни и напитки. Ще могат да се опитат оригинални австрийски коледни сладки, ароматни питиета и солени деликатесни изкушения.

Откриването на изложбата и базар е в 17.30 часа на 21-ви ноември.

Галерия