Красимир Зинин напусна този свят на 17-ти август 2020 година

Красимир Зинин напусна този свят на 17-ти август 2020 година

Изложба в памет на бургаския художник Красимир Зинин ще бъде открита в културен център "Морско казино" на 7-ми септември, вторник, от 18.00 часа. Над 30 картини маслена живопис ще може да бъдат подредени в зала "Ал. Г. Коджакафалията" до края на месец септември. Селекцията на произведенията е направена от художниците Йордан Петров, Фоти Фотев и Кольо Кехайов. Самият Кехайов ще бъде и куратор на изложбата.

Експозицията, която е ретроспективана, обхваща най-раните периоди на творчество на Зинин - от края на 70-те години на миналия век до 2020 година, когато на 17 август знаковият бургаски художник напусна този свят.

Специално място в експозицията "Спомен за Краси Зинин" ще имат и 3 графики от 1975 и 1978 години. Събитието се организира по идея на ученици, приятели, колеги и дъщерята на Зинин – Севина Трайкова. Визията на плаката е дело на Илияна Георгиева и Веселин Атанасов, едни от първите ученици на художника. Водещ на събитието ще бъде един от най-близките приятели на Зинин – режисьорът Симеон Димитров. Музикален поздрав ще поднесе оперната прима Аглика Петрова.

Проявата се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Красимир Зинин е роден на 7 септември 1951 в Бургас. През 1977 г. завършва специалност "Графика" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" при проф. Н. Хаджитанев. От 1989 г. е член на Съюза на българските художници.

Красимир Зинин е носител на наградата "Художник на годината" в Бургас през 2006-а. На следващата година получава приза за графика "Оскар Кокошка" в Пьохларн, Австрия.

Участва в над 10 пленера и фестивала в България (Божура, Варна, Велинград, Малко Търново, Ясна поляна) и чужбина: Норвегия (Осло), Русия (Москва). Има над 30-годишна педагогическа практика. Представял е свои графики в Германия и Полша. Участвал е в общи изложби в Англия, Венецуела, Южна Корея, САЩ, Франция, Япония и др.

Зинин бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас" през 2015 г.

Красимир Зинин напусна този свят на 17 август 2020 година на 68 години.

Галерия