Съдовете са подредени в изложба, която може да бъде видяна в Археологическата експозиция. Снимка Архив Черноморие-бг

Съдовете са подредени в изложба, която може да бъде видяна в Археологическата експозиция. Снимка Архив Черноморие-бг

Най-представителната част от откритите находки при извършено редовно археологическо проучване при нос Чироза в средата на миналата година са подредени в изложба в Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. Археолозите открита тогава ров и каменна стена, ограждаща част от носа. Обектът се датира от II – I в. пр. Христа. Открита е щампована керамика от град Пергам, тракийска и гръцка керамика от този период.

При проучване на крайбрежието на носа са открити разсипи от камъни и фрагменти от керамика непосредствено до морския бряг. Незабавно са организирани подводни археологически проучвания. Те са изпълнени от НИМ-София, Център за подводна археология – Созопол и РИМ – Бургас. Открити са многобройни находки – амфори, покривни керемиди, купи, паници, каменни бойни топки, каменен щок. Установено е, че част от обекта на сушата е залят от морето, където са локализирани и постройки от дялани каменни блокове.

В залива при н. Чироза е открито и старо корабокрушение. При разкопките са извадени огромно количество изящни стъклени съдове от рисувано релефно стъкло – капаци, чаши, гарафи и др., произведени вероятно в някоя от стъкларските работилници в Италия през XVIII-XIX в. Единствените подобни експонати, и то само няколко на брой, се съхраняват в Националния исторически музей-София.

Разкопките са финансирани от Община Бургас и са ръководени от проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Найден Прахов, д-р Маргарита Попова и д-р Милен Николов.

Откриха над 400 стъклени съда пътували от Италия за нашето Черноморие