Иванка Делева - главен уредник в Историческата експозиция на РИМ - Бургас разказва за изложбата, която ще бъде открита утре. Снимки Лина Главинова

Иванка Делева - главен уредник в Историческата експозиция на РИМ - Бургас разказва за изложбата, която ще бъде открита утре. Снимки Лина Главинова

28 табла включва фото документална изложба посветена на 60-годишнината от създаването на Национален парк-музей "Шипка". Уникалната гостуваща експозиция идва в Бургас по покана на Регионален исторически музей и ще бъде експонирана на улица "Лермонтов" № 31. Поводът е 141 години от Освобождението на Бургас, което се отбелязва на 6-ти феврури 1878 година.

"Решихме този път да покажем  историята на създаването на Национален парк-музей "Шипка". Експозицията е представена чрез фотографии и фотокопия на оригинални документи от фонда на музея. Изложбата проследява превръщането на някогашното бойно поле в исторически резерват, строителството на Паметника на свободата и създаването, оформянето и изграждането на Националния парк-музей "Шипка", каза Иванка Делева - главен уредник в Историческата експозиция на РИМ - Бургас.

Гостуващата изложба ще бъде открита на 6-ти февруари в 12.00 часа от директора на парк-музей Чавдар Ангелов. Преди това гостът ще присъства на тържествата в морския град. Заедно с колегите си от музея той ще поднесе цветя пред Паметника на руските войни, научи сайт "Черноморие". Идеята за отдаване на почит към загиналите руски воини става още в далечната 1878 година по време на Руско-турската войнал. "По предложение на руския генерал Тотлебен още по времето на войната се поставят на загиналите руски воини в това число и на връх Шипка. То е подкрепено и от руския император Александър ІІ", допълни Делева.

Историята разказва, че на 5-ти октомври 1956 г. връх Шипка (тогава връх Столетов б.а.) и околностите му са обявени за Национален парк-музей "Шипка". Този замисъл е записан още в приемателния протокол за паметника от август 1934г, където се чете... "Да се довърши паметника като комплекс, т.с. целият връх заедно с Орлово гнездо и близките скатове и всички исторически местности наоколо и се превърне в един национален парк-паметник. За кратък срок са извършени колосални строителни и благоустройствени дейности за превръщането му в музей на някогашното бойно поле. През 1957 г. е извършена вътрешна реконструкция на паметника. На всички въпроси около изграждането на Национален парк-музей "Шипка" ще отговори неговият директор Чавдар Ангелов. Фото документалната изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на Национален парк-музей "Шипка" ще остане отворена  за посещение до края на месец април. Това дава възможност много бургаски училища да научат повече за историята на Национален-парк-музей "Шипка", съобщиха от Регионален исторически музей.

Галерия