Иконите са почистени и реставрирани от Климент Атанасов

Иконите са почистени и реставрирани от Климент Атанасов

40 икони ще бъдат показани за първи път пред бургаската публика. Те са подредени в обновената Иконна зала на художествена галерия "Петко Задгорски". Откриването е на 11-ти април, вторник, от 18.00 часа.

Иконите, които са подредени в залата са почистени, реставрирани и консервирани от реставратора Климент Атанасов и ще допълнят интересната колекция на галерията.

Иконната зала на "Петко Задгорски", обособена на етаж 3, е изцяло реновирана. Подменена е подовата настилка, старото осветление е сменено с ново. Окачващата система също е обновена. За новия модерен вид на залата са закупени 10 експозиционни витрини, в които ще бъдат изложени реставрираните икони.

Ценната експозиция на икони включва представителна извадка на образци от ХVI до началото на ХХ в. Те представят Странджа и региона на Бургас (храмовете в Царево, Созопол, Ахтопол и Българово), остров "Света Анастасия", в селата Бръшлян, Кости, Българи, Граматиково, Медово, Искра, Тагарево, Лозарево, Заберново, Резово и други.

Десетки са зографите, чиито икони вдъхват живот на църквите и параклисите в Странджанско и Южното Черноморие през периода XVI - XIX век. Времето и надписите са съхранили имената на редица от тях (зограф Димитри, зограф Георги, зограф Захарий, зограф Теодор, зограф Антоний, Сократис Георгиу, зограф Йоан от Ахтопол, зограф Никола, зограф Павлос, йеромонах Калиникос, Йоанис (Янакис) Коста Зографопулос, Теодорос от Хиос, Георгиос Полизоидис и др.), но има и такива, които остават анонимни.

Обновяването на Иконната зала се реализира по проект Министерството на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.