Флаконите са открити при специализирана полицейска акция по Южното Черноморие. Снимки ОД на МВР

Флаконите са открити при специализирана полицейска акция по Южното Черноморие. Снимки ОД на МВР

18 000 флакона с диазотен оксид - райски газ, продавани на различни места по Южното Черноморие са иззети при специализирана полицейска операция, проведена от служители от отдели "Икономическа" и "Криминална полиция" към Областна дирекция на МВР - Бургас.

Установени са общо 15 лица, продаващи балони с райски газ, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на изискванията - райски газ да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни лица. Предстои изпращане на материалите по случаите в Бургаска прокуратура, както и уведомяване на БАБХ и РЗИ за взимане на отношение в сферата им на компетентност.

Припомняме, че в масовата употреба на т.нар. "смеещ се газ" често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката, а именно - замайване, звукови и визуални халюцинации, в намалена чувствителност към болка, дезориентация и объркване, мускулни спазми, изтръпване и отпускане на мускулите, влошена координация и липса на баланс, параноя. Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курортни зони, като ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация.

Галерия