Полицейски произвол с внук на Никола Станчев

Във въпросната нощ малко преди полунощ Стоянов шофирал от парк "Росенец" в посока Бургас, когато в тъмен участък бил спрян от полицейски патрул. По думите на потърпевшия служителите на реда били четирима, но двама от тях не носели униформа, а тъмни тениски. Било му наредено да предостави документите си за самоличност, документите на колата и бил запитан дали има оръжие. "След като казах, че имам и имам разрешително за това, казах че искам да спазим процедурата за този случай. Накараха ме да изляза от колата и когато посегнах към чантата, извадих калъфа с очилата, тя ми бе отнета. В този момент двама ме сграбчиха, а единият започна да ме удря в областта на лицето. Не оказах съпротива", разказа Николай Стоянов. Когато попитал, защо е това отношение, му било отговорено, че се държал агресивно. След като му подхвърлили документите и оръжието полицаите му казали да си върви. Малко, след като потеглил с колата той попаднал на втори патрул. Този път обаче служителите на реда се тържали според правилата, проверили документите му и го пуснали.

 

"Бях изпаднал в шок, не можах да мигна цяла нощ. На другия ден отидох и си изкарах медицинско свидетелство", допълни пострадалия. Стоянов си направил и снимки, показващи ударите с юмрук. Мъжът наел адвокат и подал жалба в Районна прокуратура. Наблюдаващият прокурор по случая е Димо Николов, който днес трябва да внесе жалбата до ОД на МВР Бургас. Тя е срещу полицай Хамбарлиев, който е нанесъл ударите на Николай. Униформеният е от звено "Жандармерия".

27-годишният Николай Стоянов е бивш служител на МВР. Работил е в "Гранична полиция" Царево 2005-2006. Когато печели "Зелена карта", напуска системата и заминава за САЩ. От 4 години Стоянов работи в ресторантьорството в Лас Вегас. Младият мъж е в годишен отпуск в родината си, за да се види със семейството си.

"Николай е български гражданин. Сподели че е имал намерение да се върне, но след случилото се едва ли ще го направи", заяви областният лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров. Чрез общи познати до него достигнала информация за инцидента с внука на Никола Станчев. "БСП винаги е подкрепяла МВР в борбата с организираната престъпност, но винаги ще реагираме, когато стават такива неща. Не искаме да политизираме случая, но искаме да му дадем гласност", заяви Зафиров. Така се стигнало до идеята за днешната пресконференция, на която Стоянов разказа за случая с него.

"Човекът, който ме би трябва да бъде изключен от системата на МВР. За останалите също трябва да има наказания", смята Николай Стоянов.

"Изчакваме да получим жалбата, за да образуваме служебна проверка по случая", каза пресаташето на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева.