Не липсваха хора и на плажа в Бургас миналата събота, въпреки че разходките са забранени. Снимка Архив Черноморие-бг

Не липсваха хора и на плажа в Бургас миналата събота, въпреки че разходките са забранени. Снимка Архив Черноморие-бг

Полицията в Бургас от днес ще налага глоби, ако засече хора, които се разхождат в паркове, в Морската градина, на плажа, на детските кътове. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е забранена разходката на открито и на тези места. Това е регламентирано и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, приет от Народното събрание преди седмица. В него е записано следното:

"Чл. 209а. (1) Който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 1 или 2, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лева".

"След решение на Общинския кризисен щаб от днес започваме изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която е от 20-ти март, да следим и контролираме. Периодът, с който уведомявахме мина и всеки гражданин трябва да е разбрал, че посещенията в паркове не са разрешени. Започваме със съставяне на актове от днес, тъй като наблюдаваме движение по плажа и в Морската градина, заяви комисар Радослав Сотиров - шеф на Областна дирекция на МВР в Бургас.

Досега в цялата страна са съставени над 300 акта на стойност по 5000 лева всеки за разходка в парк.

През почивните дни, най-вече в събота, на плажа и в Морската градина, в градинките и парковете имаше велосипедисти, майки с деца, семейства, които се спазват забраната за разходки.

На 15-тия ден от извънредното положение в Бургас - навън с куче или дете