Станислав Лопушински е клавесинист и пианист, лауреат на множество конкурси, обществен деец

Станислав Лопушински е клавесинист и пианист, лауреат на множество конкурси, обществен деец

Полският клавесинист и пианист Станислав Лопушински ще изпълни тази вечер за варненската публика концерт на клавесин. Мястото е сцена "Раковина" в Морската градина, а началният час - 19:30 ч. Събитието е организирано с подкрепата на Община Варна, съвместно с Полския институт в България. Входът е свободен.

В програмата на концерта тази вечер варненци ще чуят творби на Луи Куперен, Франсоа Куперен, Йохан Себастиан Бах, Доменико Скарлати, Антонио Солер, Карл Филип Емануел Бах, Вилхелм Фридман Бах, Франц Ксавер, Волфганг Моцарт, Игнаци Ян Падеревски, Волфганг Амадеус Моцарт.

Станислав Лопушински е клавесинист и пианист, лауреат на множество конкурси, обществен деец. В инициативата "Краков - Истанбул тур 2024" той обединява култура, история, туризъм и спорт. В продължение на 30 дни артистът преминава през седем държави и два континента и планира до края на турнето си да измине 2 200 км. В програмата по време на пътуването му има 11 концерта в градовете, които посещава, като неговият клавесин го съпровожда през цялото време на велосипедното пътешествие.

Обиколката е започнала на 19 юни от Краков (Полша). След това артистът свири в Нови Сонч (Полша), Прешов (Словакия), Ужхород (Украйна) и Дебрецен (Унгария). Пътуването продължава към Румъния с три концерта в Клуж-Напока, Алба Юлия и Букурещ.

В България има концерти във Варна и Бургас. Кулминацията на проекта е в Истанбул с финален концерт на 19-ти юли. В Bilim Beyoğlu Center ще се включат още Дорота Сацевич (вокал) и Юлия Лопушинска (арфа).