Българските светии е първото от трите помагала, които презвитера Калина Кунева ще напише и издаде. Снимка Авторът

Българските светии е първото от трите помагала, които презвитера Калина Кунева ще напише и издаде. Снимка Авторът

Помагало събира жития на български светии. Албумът по православна живопис "Българските светии" е първото от три помагала, които са предназначени за деца и ученици. Автор на помагалото е презвитера Калина Кунева - лектор по религия в Центъра за професионално и личносто развитие, която води заниманията в Неделното училище към храм "Свети Пимен Зографски" в бургаския квартал "Крайморие". Тя е юрист по образование, а в момента завършва второ висше образование със специалност "Педагогика".

"Българските светии" е първото по рода си у нас помагало, което съдържа, освен текст за светиите и графична част. Всяко житие е придружено от рисунка, която може да бъде оцветена от по-малките деца, докато се запознават с живота и делата на светиите. В помагалото са събрани житията на български светии по историческа линия. Авторът се е стремил да представи светия от всеки период от българската история. Чрез страниците на "Българските светии" читателят се среща и запознава първо с житието на свети мъченик Боян - Енравота. В помагалото са включени и жития на свети благоверни Борис I Михаил, цал Български, на светите братя Кирил и Методий, на свети Климент Охридски, на свети Наум Охридски, на свети Ангеларий Охридски и други. То завършва с текста за свети Новоселски мъченици.

Текстовете в помагалото са съобразени с материала, който учениците изучават в училище. То е предназначено за деца, ученици, преподаватели. То помага и в работата на педагозите в неделните училища.

"Житиеписната част е редактирана от Сливенския митрополит Йоаникий", сподели презвитера Калина Кунева. Тя е благодарна и на художника Денислав Белчев за съветите при подготовката на илюстративната част на помагалото.

На корицата на "Българските светии" е неръкотворната икона на Иисус Христос. Помагалото се продава в храм "Света Богородица" и в храм "Свети Пимен Зографски" в Крайморие, а бройки от него вече отпътуваха за чужбина. Средствата от продажбата ще бъдат използвани за ново издание, за да може то да стигне до повоче читатели.

Желанието на автора е скоро да излязат от печат и другите две помагала. Второто ще е посветено на Господските Богородични празници, а третото - на общо известни светии като свети Георги.