Alkohol

Alkohol

Помагат на варненци да преодолеят алкохолната зависимост

консултации и психологична подкрепа за злоупотребяващите с алкохола и техните семейства.

Предвидени са и обучения за справяне със стреса и житейските трудности, както и предлагане на алтернативни житейски дейности, като култура, изкуство, наука, труд в полза на обществото.
Студенти от Медицинския университет, работещи по програмата ще получат информация за зависимостите и ще бъдат обучени в стратегии за справяне с агресия и автоагресия. Нагласата в обществото ще бъде променена от толерантност към алкохолната употреба и злоупотреба към смислен и щастлив живот без алкохол, съобщават организаторите. 
На шофиралите в нетрезво състояние се предлага възможност да преминат през обучителните модули на програмата. 
Инициативата се осъществява в три фази. Първата се състои в ежедневно посещение в центъра в рамките на един месец. През втората фаза зависимите към алкохол ще посещават центъра три пъти седмично, а в третата фаза - ежеседмично в почивните дни. 
Екипът осъществяващ програмата е мултидисциплинарен. Състои се от психолози, психиатри, токсиколози, медицински сестри, социални работници и доброволци. Инициативата ще се осъществява в МБАЛ-Варна и в зала №3 на МУ "Проф. д-р П.Стоянов" – Варна.
Програмата се реализира под патронажа на проф. д-р Анелия Клисарова, д.м.н. – ректор на МУ - Варна.

Днес+