Рикардо Тоскани (ограден в кръгче) в деня на първата копка за изграждането на църквата Св. св. Кирил и Методий. Снимки Държавен Архив - Бургас и Лина Главинова

Рикардо Тоскани (ограден в кръгче) в деня на първата копка за изграждането на църквата Св. св. Кирил и Методий. Снимки Държавен Архив - Бургас и Лина Главинова

Поморие и Айтос признават италианеца Рикардо Тоскани за архитект. Бургас обаче е раздвоен. За едни той е архитект, за други - проектант. Тези дни страстите се нажежиха относно предложението на общинските съветници - Георги Дракалиев (ГЕРБ), Димитър Людиев (ГЕРБ), Костантин Луков (ГЕРБ), Веселин Пренеров (ГЕРБ) и Tошко Иванов (Реформаторския блок) за удостояването на Тоскани със званието "Почетен гражданин на Бургас" (посмъртно). Заради недоглеждане от страна на съветниците, те бяха входирали шест, вместо пет докладни записки с предложения за присъждане на отличието. Съгласно Правилника, който съветниците в местния парламент на Бургас са приели, годишно със званието могат да бъдат удостоени петима души. За да излязат от конфузната ситуация, която сами създадоха, по предложение на Дракалиев в докладната за Тоскани "Почетен гражданин" бе заменено с "Почетен съветник".

В дебатите в Постоянните комисии на ОбС Бургас около предложенията за "Почетен гражданин" се завихри и спор - Рикардо Тоскани архитект ли е или не?

За да изясним този въпрос се заровихме в документите, които се пазят в Държавен архив - Бургас. Екип на "Черноморие" се срещна с директора на Държавен архив - Бургас Данка Георгиева, която ни осигури достъп до ценните книжа.

В Държавния архив има документи, които свидетелстват за работата на Тоскани в Бургас, Поморие и Айтос. "Не приемам механичното определение, че Тоскани не е архитект, а е проектант и строител. При разглеждане на документите го срещаме изписан по различен начин. Това зависи от длъжността, която е заемал в дадената община", каза Георгиева. Тя показа оригинали на документи и скиците, по които е работил Тоскани в трите. Например в един от тях се чете "архитект Тоскани". Друг документ от 15-и януари 1902 г. гласи, че взетото решение, подписано от кмета на Айтос да бъде уволнен (освободен градски архитект Рикардо Тоскани). Той е заемал тази длъжност само една година, заради многото му ангажименти в областния град и е подал молба да бъде освободен.

Една от първите, които почитат делото на италианеца е Община Поморие. Специално място в експозицията на Музея на солта заемат фотокопия, проследяващи етапи от живота и делото на Рикардо Тоскани. В къта са поставени и копия на проектите, които е правил Тоскани в тогавашното Анхиало.

За съжаление в Държавен архив - Бургас се пази само един проект за къща на бургазлията Георги Рашев от 1911 година, направен от Тоскани.

За старото поколение бургазлии името на Тоскани е свързано с над 100 сгради, които са образци на архитектурата от началото на миналия век, построени по проекти на италианеца. Тоскани е чужденецът, променил с идеите си Бургас и придал му европейски вид преди сто години, припомнят историци. И да не бъдем голословни ще споменем едни от най-значимите му проекти на сгради, които сега са включени в туристическите маршрути на морския град. Строителството на катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" започва през 1895 година по проект на Тоскани и архитект Светослав Савов. От тази паметна дата на първата копка е и единствената архивна снимка, запечатала Тоскани заедно с италиански работници и бургаски общественици. През 1910 година по проект на Рикардо Тоскани строителният предприемач Кузман Димитров изгражда първата сграда на противопожарната служба, намираща се на улиците "Гладстон", "Александър Велики" и "Сливница". Френският девически католически пансион и параклисът към него (заключена между булевард "Иван Вазов" и улица "Шейново") са построени по проект на Рикардо Тоскани и архитект Савов. Къщата на адвокат Йови Воденичаров (бивш кмет на Бургас, околийския началник и депутат б.а) намираща се на ъгъла на улица "Александровса" и улица "Св. св. Кирил и Методий" е построена отново по проект на Тоскани и на Савов през 1893 година. Сградата на модерен театър на улица "Милин камък" също е по проект на Рикардо Тоскани от далечната 1910 година (по времето на социализма там имаше кино б.а.). Сградата на улица "Константин Фотинов" №30 (сега там се помещава Природо-научният музей б.а.) е изградена през 1896 година по проект на Тоскани. Негово дело са и Родевата къща, Бракаловата къща и други.

В Държавен архив - Бургас се пази проекта на Тоскани за ограда на паметника на другото голямо име на Бургас - Александър Георгиев - Коджакафалията. "Изследване за приноса на австро-унгарската школа в архитектурата на България направи госпожа Щерн. Тя дойде в Бургас на 23-и май 2002 г. За съжаление нейният труд не е преведен на български език", припомни Данка Георгива. Австрийката подробно изследва дейността на Тоскани, разказва за семейството му в Италия и България.

Съпругата на Рикардо е Николина Тоскани от Котел. През 1920 година фамилията живее първо в къща на бургаската улица "Иван Шишман" №38, а след това в къща на улица "Св. св. Кирил и Методий" №83 през 1926 година.

В Държавния архив се съхранява книгата, в която в графа "Смърт" под №235 от 20-и април 1928 година е записано, че на тази дата е починал Рикардо Тоскани. Все още е спорно къде е погребан той. В Бургас или Котел? Не се знае нищо за съдбата на съпругата му и на сина им. Дъщеря им почива много малка.

Преди година в Бургас дойдоха родственици на Тоскани, които живеят в град Раковски. Тогава бе споделена идеята в морския град да бъде именувана улица с името на италианския архитект. До днес обаче това не е станало.
Тази година се навършиха 90 години от смъртта на Рикардо Тоскани. Името му и десетките му проекти на сгради обаче вместо да обединят, разделят обществото. Гилдията на архитектите в Бургас не е привърженик той да бъде представен, като архитект, а като проектант. Без значение, какво пише в дипломата на родения в град Индуно италианец, сградите му сами "говорят", че той е бил на "ти" с архитектурата на своето време!

Страстите ще утихнат. Срещу името му в архива ще бъде добавено и званието "Почетен съветник", след като бъде гласувано предложението на сесията на ОбС Бургас. Но паметта ще остане! И докато сградите, строени от Рикардо Тоскани съществуват, те ще говорят за таланта и делото му!

Бургас и неговите поколения трябва да са му признателни, че на калните и неугледни някога улици в града, Тоскани вдига сгради, които и 90 години след смъртта му впечатляват чужденци!

Галерия