Повече от 20г. познавам хората, които съм поканил в екипа ми, призна Христо Порточанов. Снимка Черноморие-бг

Повече от 20г. познавам хората, които съм поканил в екипа ми, призна Христо Порточанов. Снимка Черноморие-бг

Христо Порточанов тръгва на битка за президентския пост на България футболен съюз с екип и програма. Дългогодишният президент на един от успешните през 90-те години на миналия век бургаски клуб "Нефтохимик" ще се цели в поста на предстоящия конрес на съюза, който е насрочен за 12-ти октомври.

Порточанов потвърди, че има екип и програма, но отказа да назове конкретни имена на този етап. Той ще разчита на подкрепа на представители на бизнеса, на футбола, на медиите, на местната власт. "Сам човек нищо не може да направи", призна на нарочна пресконференция бившият футболен шеф. И допълни, че има и отбори, които го подкрепят, и това ще стане ясно на самия конгрес. "Проблемът е да преодолеем страха у хората", допълни той. Според него този страх в страната се всява от хора близки до Димитър Бербатов, който също обяви, че се кандидатира за поста президент на БФС. "Това са добри футболисти, но като управленци не ги бива", коментира Порточанов бившите четвърти в света, част от които са в момента в ръководството на Съюза (Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов б.а.). Същото е мнението му и за 44-ти в света (поколението на Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров, когато играха за националния отбор, който бе на 44-то място в света, а сега се целят в БФС б.а.).

Ако бъде избран за президент на БФС, Порточанов ще предложи промени в Устава, мандатност за ръководството - не повече от два мандата, почетен президент на БФС, ще работи за промяна в съдийството, за ограничаване на броя на чужденците извън ЕС, които могат да играят за националния отбор - до четирима на терен и до пет картотекирани.

Според него обаче, може да не се стигне до провеждане на конгрес, тъй като на него ще присъстват 700 души в зала, което не е разрешено от заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. За да се проведе конкреса, той може да бъде преместен в сектор "А" на националния стадион "Васил Левски", който събира над 6 000 зрители, предлага Порточанов.