Портретът на Христо Фотев е една от картините на Стоян Цанев, които са включени в изложбата. Снимки Лина Главинова

Портретът на Христо Фотев е една от картините на Стоян Цанев, които са включени в изложбата. Снимки Лина Главинова

Изложба живопис, графика и керамика на големия български художник Стоян Цанев ще бъде открита на 11-ти февруари от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Уникалната експозиция, включва творби на именития ни съгражданин от най-ранните му години – от 70-те години на миналия век, като "Портрет на Христо Фотев", "Пегас" до последните - през 2019-та година.

Поводът за изложбата е 1 година от кончината на Стоян Цанев. Той си отиде от този свят на 5-ти февруари 2019 година. А на 28-ми февруари тази година се навършват 74 години от рождението му.

"Произведенията ще бъдат подредени на двата етажа на галерията – на първия етаж ще експонираме живописните платна, на втория етаж – графичните му творби", каза пред "Черноморие" директорът на галерията Георги Динев.

Изложбата включват 41 графики, 9 живописни платна от фонда на галерия "Петко Задгорски", както и творби, предоставени от семейството на Стоян Цанев и от частни колекции. В изложбата ще има и няколко керамики, изработени от художника. "Стоян Цанев докара европейския полъх в България. Един човек, който остана да живее и твори в родния си град. В същото време покори света с изкуството си, получи много световни награди. Той преобърна естетиката в българската графика. Ние младите тогава художници имахме възможност да общуваме с него. Ние имахме късмета да общуваме с него като едни нормални хора, да ни разказва за изложбите си в чужбина. Имахме възможност да следим работата му в графична база Бургас, където правеше своите литографии. Цанев беше уникален пример за нас", връща лентата Георги Динев. Първатаму  среща със Стоян Цанев е през 80-те години на миналия век, когато Жоро Динев е ученик в училището за изобразително изкуство в Казанлък.

Изложбата "Стоян Цанев - живопис графика и керамика" се организира от Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" със съдействието на Община Бургас. Тя може да бъде разгледана до 20-ти март 2020 година.

Галерия