Патрисия Соарес е инициатор на Балетната вечер

Патрисия Соарес е инициатор на Балетната вечер

Португалката Патрисия Соарес представя балетен спектакъл в Културен дом Бургас (бившият Дом на НХК б.а.). "Балетна вечер" е на 18-ти февруари от 19.30 часа. В спектакъла са включени фрагменти от балетните заглавия - "Корсар", "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Спящата Красавица". На сцената, освен Патрисия Соарес, ще танцуват Даниела Туртуманова, Стоян Фъртунов, Даниел Тичков, със специалното участие на танцов клуб "ФрЕ", спортен клуб по художествена гимнастика "Триумф'98" и танцува школа "Естрела".

Идеята за "Балетна вечер" е на Патрисия Соарес, която е част от състава на Държавна опера Бургас. Идва в България преди няколко години и започва работа в Държавна опера - Стара Загора. По-късно сменя сцената на Операта в Града под липите с тази в морския град.

- Защо рещихте да организирате този балетен спектакъл?

- Всеки танцьор мечтае да се танцува на сцената. Ние можем само да се усъвършенстваме като артисти, колкото повече се предизвикваме на сцената. Заради пандемията шансовете ни за изява от март 2020 година бяха ограничени. Обновената сграда на Културен дом Бургас даде допълнителни възможности за хората на изкуството в Бургас да се изявят. Сега имаме модерна сграда с прекрасна сцена, много зали, чудесни условия за практика и работа по нови проекти. Затова реших, че искам да направя малък балетен галаспектакъл на тази нова сцена. В нея, освен моите колеги, ще участвам и аз като балерина.

- Как избрахте произведенията, които Вие и Вашите колеги ще танцувате пред публиката?

- Творбите са избрани според предпочитанията на танцьорите. Всеки танцува роли от произведения, в които е участвал и които харесва да изпълнява на сцената. Балетната гала ще бъде предизвикателство за нас, тъй като всички не сме танцували от миналата година, когато за последно излязохме на сцената в Операта. Сега възстановиха репетициите ни в Операта и работим усилено, за да се върнем във форма и за този спектакъл.

- Как бихте описали "Балетната вечер"?

- Като малък балетен гала спектакъл, който продължава около 40-50 минути. Зрителите ще видят балетистите в техните любими роли из фрагменти от балетните постановки "Корсар", "Лебедово Езеро", "Дон Кихот", "Спящата Красавица" и други.

Билети за "Балетна вечер" се продават на каса "Часовника". Спектакълът ще се проведе при 30% от капацитета на залата и спазването на всички противоепидемични мерки.