Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн (вдясно) се срещна с кмета на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

Посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн (вдясно) се срещна с кмета на Варна Иван Портних. Снимки Община Варна

"Вчера по обяд връчих своите акредитивни писма на президента, след това веднага се качих на самолета и пристигнах във Варна, защото тук има много интересни контакти с Германия. От една страна е туризмът, а от разговорите с кмета разбрах, че има много интересни идеи за развитието на спа и баленотуризъм, за прекрасната инициатива "Варна дестинация за четири сезона". Вие сте градът на 4-те сезона", заяви Негово Превъзходителство Кристоф Айххорн. Дипломатът се срещна днес с кмета на Община Варна Иван Портних. Посланикът бе придружаван от почетния консул на Федерална Република Германия във Варна Недялко Неделчев.

Димпломатът допълни, че в момента край Варна се провежда среща на фондация "Александър Хумболт", в която участват над 400 известни учени, които са стипендианти на организацията. "Много бих искал да се срещна с тях, защото тук има интересни университети, с които можем да имаме още по-тясно сътрудничество. Сигурен съм, че във Варна съществува един много добър потенциал. И аз като нов посланик мога поне малко да помогна и ще го направя с огромно удоволствие", допълни той. 

"Чест е за Варна да бъде първият град извън столицата, който посреща новия посланик на Германия. Разговорът с Негово Превъзходителство Кристоф Айххорн бе изключително интересен. Споделих, че имаме много добри контакти с нашите градове-партньори Рощок, Хамбург, Реклингхаус.  Мотивирани сме въз основа на тези традиционни партньорства да развием много по-активно сътрудничество в областта на образованието, както и работа по различни европейски програми", заяви кметът Иван Портних.

Галерия