Наама Леви (вдясно) връчи дарението в кризисния център

Наама Леви (вдясно) връчи дарението в кризисния център

Посолството на Израел в България направи дарение за бежанците от войната в Украйна, намерили подслон в Бургаска област. Дарението бе връчено в Морска гара, където се намира областния кризисен център в града от Наама Леви, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Израел у нас. То съдържа санитарни и хигиенни материали, както и предмети от първа необходимост, предимно за децата.

"Пристигнах в Бургас по друг повод, но не можех да остана безпристрастна към страданието на бежанците от Украйна. Израел винаги се е отзовавал на призивите за помощ. Държавата ни е част от международните усилия тази война да спре. До този момент Израел е приютил 20000 бежанци от войната, половината от които не са евреи. Защото ние носим отговорността да бъдем не само добри евреи, но добри хора. Държавата ни оказва  помощ не само да дошлите бежанци в нашата страна, но и тези, които са останали в Украйна. Израел единствен основа болница в град Лвов,  60 наши медици оказват хуманитарна помощ на пострадалите там. Още в първите дни от войната Израел изпрати 100 тона оборудване и помощи, включващи медикаменти, одеяла, дрехи и всичко от първа необходимост",  каза Наама Леви при връчването на дарението в Бургас.

 Израелският дипломат се запозна с организацията на работа в кризисния център, с доброволческите групи и изнесените мобилни бюра на различни институции, които работят там, срещна се и разговаря с украински бежанци.

Посолството на Държавата Израел в България планира да организира серия от семинари и уъркшопове за доброволците, които всекидневно оказват помощ на бежанците. През следващата седмица е предвидено такъв семинар да се проведе в София, а по-късно и в Бургас.  Израел има опит за адекватна реакция в подобни ситуации, вследствие на множеството войни, през които е преминала държава и  народът й.   Израелските експерти в областта на социалните дейности и подпомагането  могат да дадат добри насоки на българските доброволци.

Наама Леви посети Бургас във връзка с подготовката на възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата на "Летище Бургас" на 18 юли 2012 година. По повод 10-та годишнина от атентата посолството планира мащабна възпоменателна церемония на летището. Ще бъде организирано присъствието на всички близки на жертвите, очаква се за церемонията тук да пристигне и представител на израелското правителство.

"Ние помним и няма да забравим жертвите на това жестоко деяние. Това е нещо срещу, което се борим всеки ден по цял свят. Тук сме да кажем "Достатъчно", заяви Наами Леви.