Константин Бачийски за втори път ще бъде кандидат за кмет на община Бургас. Снимки Архив

Константин Бачийски за втори път ще бъде кандидат за кмет на община Бургас. Снимки Архив

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" се разцепи на местно ниво. Въпреки заявките за съвместно явяване на местните избори, които ще се проведат на 29-ти октомври. напрактика нещата изглеждат различни. Основни участници в коалицията ще се явят самостоятелно на изборите.

Константин Бачийски - председател на "Средна европейска класа" и настоящ народен представител от коалиция "ПП - ДБ", ще бъде издигнат за кмет на община Бургас от своята партия. Въпреки предварителните разговори и договорки, че ще бъде подкрепен от останалите партии в коалицията, се оказва, че няма да бъде точно така. Партията се регистрира в ЦИК за явяване на есенния вот, а в последния възможен ден (18-ти септември) Константин Бачийски и зам.-председателят на СЕК Стоян Царев подадоха в Общинската избирателна комисия - Бургас документи за регистрация на партията за участие в изборите за кмет на община, кметове на кметства и листа с общински съветници.

Представителят на "Демократична България - Обединение" в голямата коалиция и настоящ народен представител Димитър Найденов ще бъде кандидат за кмет на общината, но издигнат от Инициативен комитет. Още преди почти два месеца в публичното пространство се говореше, че Найденов ще се кандидатира за кмет на община Бургас, но не беше ясно дали ще бъде издигнат от своята партия или ще прибегне до Инициативен комитет. От решението на ОИК става ясно, че зад него застава ИК. А партията му ще подкрепи друг кандидат за кмет и ще участва в обща листа за съветници с другите формации от коалицията.

От регистрацията излиза, че ПП - ДБ ще има свой кандидат за кмет на Бургас. Нещата обаче изглеждат различно. "Нямаме политическо решение за подкрепа на нито един от кандидатите за кмет. Няма да издигнем и свой кандидат за кмет. Регистрацията е направена служебно", коментира пред "Черноморие" Даниел Михалев областен председател на ПП. Коалицията ще участва само с листа за съветници.

Дали решението е правилно, ще стане ясно след 29-ти октомври според гласовете, които всеки един от участниците ще получи.