Инспектор Радослав Сандев се включи в инициативата с децата от градина Изгрев. Снимки ОД на МВР

Инспектор Радослав Сандев се включи в инициативата с децата от градина Изгрев. Снимки ОД на МВР

PR на Областна дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева прочете приказката "Мечката и лошата дума" от Ангел Каралийчев на близо 20 малчугани от детска градина "Златното ключе" в рамките на националната кампания "Походът на книгите".

Четенето премина в нетрадиционна среда - в парка пред сградата на областната дирекция, посетена минути по-рано от любознателните деца от група "Морски свят" със старши учител Соня Колева и учител Диана Ковачева. Подрастващите гостуваха в дежурната част на областната дирекция, ръководена днес от инспектор Павлин Ковачев, който освен управител на футболен клуб "Свети Никола", е и председател на бургаската секция на Международната полицейска асоциация. С огромно любопитство малчуганите проследиха пътя на телефонното обаждане от тел. 112 до полицейския екип на терен, обслужващ, както посегателства спрямо гражданите и тяхното имущество, така и различни инциденти, пътни катастрофи и пожари. Децата задаваха множество въпроси, свързани с пряката полицейска дейност, като запечатаха емоциите си в паметна снимка.

Часове по-късно в детска градина "Изгрев" инспектор Радослав Сандев от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР – Бургас и инспекторът по превенция Цветелина Рандева проведоха открито превантивно занятие за запознаване на подрастващите с отличителните белези в униформата на пътния полицай, както и рисковете, дебнещи на пътното платно. Със забавни въпроси бяха проверени знанията на малчуганите за безопасно поведение на улицата - начините за пресичане и видовете пешеходни пътеки, както и за безопасното поведение зад волана - шофирането със съобразена скорост и след поставяне на предпазни колани.

Особен интерес сред децата предизвика директната възможност да се запознаят с полицейската униформа на пътния полицай, както и специфичните атрибути, сред които полицейска СТОП палка, светлоотразителната жилетка, белезниците, нагръдния знак и пистолета. Пред малчуганите бе демонстрирана звуковата и светлинна организация, с която е оборудван ползвания от пътните полицаи служебен автомобил, като им бяха разяснени особеностите при движението на колите със специален режим.

Галерия