Кафенетата, бистрата и ресторантите остават затворени поне до края на януари. Снимка Архив Черноморие-бг

Кафенетата, бистрата и ресторантите остават затворени поне до края на януари. Снимка Архив Черноморие-бг

Това е тяхно право. Ние нямаме окончателно решение. Ако вървим така и се разберем с бранша при някакви условия да работи, ще бъдат разговори към 31 януари. Решение на всеки човек е дали ще отиде или не на ресторант, ако той работи. Така премиерът Бойко Борисов коментира заканите на собственици на заведения, че ще отворят, въпреки забраната да работят.

От 30 000 регистрирани в ресторантьорския бранш само 6300 заявления са подадани за подпомагане не тази, които не работят, заради локдауна. Той влезе в сила от 23.00 часа на 27-ми ноември и бе удължен до 31-ви януари. От края на декември миналата година работят ресторантите към хотелите, но само до 22.00 часа и обслужват гостите си, не и външни лица. Останалите заведения работят само, ако могат да приготвят дома за вкъщи. Този двоен стандарт разгневи онези собственици, които са затворени вече втори месец. Те се заканиха, че ще отворят заведенията си, въпреки забраната, ако мерките спрямо тях не бъдат облекчени.

"Удължаване на мерките след 31 януари означава близо 100 млн. лева, пари, които се дават за неработещ бизнес. Да спасяваме работни места, но това не носи придадена стойност. В момента заводите работят. Това е голямо предимство на България пред останалите и затова успяваме да задържим най-ниския дефицит в Европа и да сме на най-ниския външен дълг", коментира ситуцията в страната премиера Бойко Борисов на редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

"До 31-ви януари наблюдаваме как вървят броя на заболели и починали и съответно възстановяването на медицинските екипи. След 31-ви януари ще вземаме решение, освен учениците, и какво друго можем да отворим. Ще чуем колегите в Европа, Европейската комисия, какво ще каже по въпроса", допълни той.

Борисов: Компромисът, който можем да направим е с образованието