С шествие с чудотворната икона на света Богородица Достойно есть започна фестивала в Поморие. Снимки Авторът

С шествие с чудотворната икона на света Богородица Достойно есть започна фестивала в Поморие. Снимки Авторът

Православна музика ще звучи за XIX път в Поморие. С литийно шествие с чудотворната икона на света Богородица Достойно есть започнаха тържествата за откриването на тазгодишното издание на Международния фестивал за православна музика "Света Богородица – Достойно есть", който се провежда под патронажа на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев.

С разрешението на Светия Синод на Българската Православна църква и благословията на Негово Светейшество Български патриарх Неофит за поредна година чудотворната икона на света Богородица Достойно есть напусна столичния храм "Св. Александър Невски" и ще бъде изложена за поклонение в храма в Поморие до 11-ти юни.

Литийнотото шествие, което бе предвождано от иконата и хоругвите на храма "Свето Рождество Богородично", премина по пешеходната улица на Поморие и стигна до църквата, където иконата бе поставена отпред за поклонение. Церемонията продължи с водосвет, извършен от Старозагорският митрополит Киприан и в него участваха и Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаники, представители на духовенството от Поморие, Несебър и Бургас.

Фестивалът бе открит от кмета на Поморие Иван Алексиев. В него участват 14 хора от България, Сърбия и Полша. Фестивалът продължава до 11-ти юни.

 

Галерия