Има много легенди, свързани с името на светеца

Има много легенди, свързани с името на светеца

Българската Православна църква почита днес свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ - Мира. Николай е руска форма на името Никола.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.

Често е наричан и свети Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

Николай Мирликийски е роден през втората половина на III век. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патара в Ликия, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си.

В жестокото за християните време при императорите Диоклециан и Галерий свети Никола бил епископ в град Мира. Много мъчения и смърт видели очите му. На Възкресение Христово в Никодимия в храма били изгорени 20 000 души. Мнозина били хвърлени в затворите. Затворен бил и епископ Николай. Спасително се оказало времето на Константин Велики, който не само прекратил гоненията, но и сам приел християнството.

През 325 година бил свикан Първият вселенски събор в Никея. Присъствали всичките тогавашни 318 епископи. Огромна заслуга за разбирателството, постигнато след дълги дискусии на този събор, имал епископ Никола. Съборът не минал без инциденти. Никола удря шамар на Арий, разгневен от ереста му, която не почита Христос.

За разлика от повечето свои събратя светци Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Свети Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

През 1099 година мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в град Бари, Италия, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви.

До наши дни са достигнали множество легенди, както и техни варианти свързани с името на светеца.

Той се счита за покровител на моряците, рибарите, банкерите.

Денят е известен още като Никулден. 6-и декември е празник на Бургас и Царево