Така са облечени екипите на Спешна помощ в Бургас, които посещават адреси, където има пациенти със симптоми на корона вирус. Снимка Черноморие-бг

Така са облечени екипите на Спешна помощ в Бургас, които посещават адреси, където има пациенти със симптоми на корона вирус. Снимка Черноморие-бг

COVID зони ще бъдат обособени във всеки Диагностично-консултативен център, където ще работят екипи от лекар, медицинска сестра, лаборант. Там ще бъдат преглеждани пациенти със съмнение за корона вирус, ще им бъдат правени тестове, лабораторни изследвания, изследвания на кръвта, образно изследване на белия дроб. Новината съобщи на извънреден брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. За целта от държавния бюджет ще бъдат заделени 3 млн. лева. Всеки медик, който работи в тези ковид зони ще получава по 1000 лева към месечната си заплата. "Ще се плаща допълнително по 10 лева на преминал през зоната пациент, като разпределението на средствата ще става по преценка на управителя на ДКЦ-то", допълн министър Ангелов. Средствата са планирани да стигнат до края на годината.

По 1000 лева към месечната си заплата до края на годината ще получават и общопрактикуващите лекари. Целта е те да бъдат включени по-активно в процеса с диагностициране и лечение на пациенти с корона вирусна инфекция. За укрепване на доболничната помощ и капацитета на общопрактикуващите лекари са планирани 5 млн. лева.

В момента джипитата консултират своите пациенти със симптоми за корона вирус по телефона и ги насочват, ако е нужно към Спешна помощ. 

От тази седмица до всяка голяма болница в страната има фургони за триаж на пациенти със симптоми на COVID-19.