Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол

Голям празник е - покров на пресвета Богородица. На днешния 1-ви октомври църквата почита и паметта на свети апостол Ананий, преподобни Роман Сладкопевец и преподобни Йоан Кукузел.

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на свети Андрей Юродиви († ок. 936 г.).

Празникът започнал да се празнува от светия източник в храма на Животоносния източник във Влахерна.

В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от свети Йоан Кръстител, свети Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни - вероятно защото свети Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на свети Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на свети Андрей.

източник: https://www.pravoslavieto.com