Призоваваме повече хора да се преброят електронно, каза Калина Казанджиева - директор на Териториално статистическо бюро Югоизток на НСИ - Бургас. Снимка Черноморие-бг

Призоваваме повече хора да се преброят електронно, каза Калина Казанджиева - директор на Териториално статистическо бюро Югоизток на НСИ - Бургас. Снимка Черноморие-бг

Националната кампания "Преброяване 2021" започна. До края на годината ще са ясни първите резултати от нея, както и какво е неселението на Република България. Стартът бе даден в 00.00 часа тази нощ и ще приключи в 24.00 часа на 3-ти октомври. Кампанията ще премине на два етапа - електронно преброяване и преброяване от преброители. Първият етап вече започна и ще приключи в 24.00 часа на 17-ти септември. Вторият етап ще започне от 18-ти септември и ще завърши на 3-ти октомври.

Всички желаещи могат да се преброят електронно като за целта ще трябва да отговорят на 33 въпроса. Това може да стане чрез мобилен телефон, таблет, лаптоп или настолен компютър. Важно е този, който се преброява да има актуален e-mail, на който, след като се преброи, ще получи уникален 15 цифрен код. Този код ще трябва да се предостави на контрольора, който ще го посети у дома, с който да удостовери, че се е преброил електронно или да го издиктува по телефона на служител на НСИ на *2021 или 02 90 78 430.

Хакери атакуваха сайта на Преброяване 2021

Един член на домакинството може да преброи останалите му членове. "Попълващият анкетата може да упомене, че в жилището живеят едно или две домакинства и да ги преброи с отделни карти, но само с една направена регистрация. Също така всеки желаещ може да преброи своите възрастни родители електронно, дори те да живеят в друго населено място, необходимо е да посочи e-mail и данни от личната им карта", обясни Калина Казанджиева - директор на Териториално бюро "Югоизток" на НСИ - Бургас.

В преброяването могат да участват и чужди граждани, които постоянно живеят на територията на страната. В него обаче не могат да се преброят електронно българските граждани, които живеят в чужбина. В момента преброяване на населението има и във всички държави членки на Европейския съюз. Българските граждани могат да се преброят в държавата, в която живеят постоянно. Когато завърши преброяването в страните членки на ЕС, ще стане колко колко точно наши сънародници са избрали да живеят и работят в чужбина.

След като приключи електронното преброяване, ще започне преброяването на терен. В него ще се включат 2 225 преброители само за област Бургас. На всеки преброител се пада по 1,8 преброителни участъци. Преброителите ще посетят всеки адрес лично и ще трябва да преброят домакинствата, ако те не са го направили електронно. Преброителите ще бъдат с маски, които са им осигурени за целта.

Кампанията по преброяването се извършва на всеки 10 години. Настоящата струва на държавния бюджет 38 млн. лева. Резултатите от преброяването ще бъдат използвани при вземани на важни решения и разработване на държавни политики.