Областният управител Мария Нейкова издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение в региона. Снимка Черноморие-бг

Областният управител Мария Нейкова издаде заповед за обявяване на частично бедствено положение в региона. Снимка Черноморие-бг

Пречиствателната станция на Ясна поляна работи с под 50% от обема си, след като на 6-ти декември пропаднаха две от клетките й. За да бъде ремонтирано съобръжението са необходими 15 млн. лева, които държавата трябва спешно да отпусне.

Със заповед на областния управител Мария Нейкова е обявено частично бедствено положение в общините, които пряко са засегнати от повредата - Созопол, Приморско, Царево и Средец. "Уведомен е министърът, след което документи за отпускане на средства ще бъдат изпратени до Междуведомствената комися по бедствия и аварии, за да се отпуснат средствата", заяви на извънреден брифинг Мария Нейкова.

"Тръгваме да търсим финанасиране, пропаднала е конструкцията, няколко клетки са излезли извън строя, но въпреки всичко през зимните месеци можем да подаваме питейна вода за Южното Черноморие. Проблемът  е, че не можем да изпълним капацитета за лятото и трябва да се направят дублажни филтърни клетки и помпена станция, за да подаваме вода. До лятото трябва да се намерят парите и да се направят нови", заяви инж. Ганчо Тенев шеф на ВиК - Бургас.

Созопол, Царево, Приморско и Средец пред воден режим